بین الملل تابناک: چهارصد و شصت و چهار روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه هشدار داد که کییف در حال بررسی امکان انفجار تاسیسات ذخیره سوخت هستهای مصرف شده در خارکف است.
ماریا زاخارووا امروز چهارشنبه در بیانیه مطبوعاتی اظهار داشت که کییف در حال بررسی امکان انفجار تاسیسات ذخیره سوخت هستهای مصرف شده در خارکف است.
او گفت: رژیم کییف به دلیل شکستهای نظامی در رویارویی با روسیه، در حال بررسی منفجر کردن تأسیسات ذخیره سوخت هستهای مصرفشده در خارکف است.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه افزود: این البته مرگ سیاسی است که رژیم کییف دچار آن شده است، زیرا آنها خود را به بنبست کشاندند و نتوانستند بیرون بیایند و اراده لازم را پیدا کنند برای اعتراف به اینکه پس از فروش کشور، مردم و تاریخ، خود را فروختند.
وی همچنین تأکید کرد که مسئولان اوکراینی شهامت کافی برای اعتراف ندارند و تنها انجام چنین اقدامات تروریستی و خرابکاری در مقیاس بزرگ باقی میماند.
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برنامه برگزاری بزرگترین رزمایش هوایی به منظور نمایش قدرت به روسیه را برنامه ریزی کرده است.
بر اساس اعلام این رسانه، ناتو در این خصوص اعلام کرد که بزرگ ترین رزمایش پدافند هوایی تاریخ خود را به میزبانی آلمان برگزار می کند.
رزمایش «دفاع هوایی ۲۳» که از هفته آینده (به وقت محلی) آغاز می شود، ۱۰ هزار شرکت کننده و ۲۵۰ هواپیما از ۲۵ کشور دارد. قرار است در این رزمایش به حمله شبیه سازی شده به یکی از کشورهای عضو ناتو پاسخ داده شود.
به گزارش رویترز، ایالات متحده به تنهایی ۲۰۰۰ پرسنل گارد ملی هوایی و حدود ۱۰۰ هواپیما را برای شرکت در رزمایش آموزشی اعزام می کند.
«امی گاتمن» (Amy Gutmann) سفیر ایالات متحده در آلمان در این ارتباط گفت: این تمرینی است که برای هر کسی که تماشا می کند کاملاً تأثیر گذار است و ما کسی را مجبور به تماشای آن نمی کنیم.
کوین مککارتی رهبر جمهوری خواه مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبه از تلاشهای هم حزبیهایش در مجلس سنا برای تامین بودجه بیشتر تسلیحاتی به اوکراین در درگیری با روسیه انتقاد کرد.
وی طی مصاحبه با خبرنگاران گفت که با پیشنهاد لیندسی گراهام سناتور جمهوریخواه برای لغو محدودیتهای پنتاگون مخالفت کرده است.
مک کارتی اضافه کرد: جمهوریخواهان و لیندسی برای هر جنگی پول خرح میکنند ولی هنوز هدف پیروزی در این جنگ مشخص نشده است.
سخنگوی وزارت خارجه چین چهارشنبه (هفتم ژوئن) گفت فروریختن سد «کاخوفکا» در اوکراین پکن را به شدت نگران کرده است.
«وانگ ونبین» در نشست خبری روزانه این وزارتخانه گفت: ما به شدت نگران تخریب سد کاخوفکا هستیم. عمیقاً نگران اثرات بشردوستانه، اقتصادی و زیستمحیطی ناشی از آن هستیم.
در پی انفجار این سد که سیلاب ناشی از آن هزاران نفر را آواره کرده، اکنون نگرانیهای فزاینده به خطرات ناشی از آن برای حیات وحش، زمینهای کشاورزی، خانهها و منابع آب و آلودگی احتمالی رودخانه دنیپرو به دلیل نشت مواد شیمیایی صنعتی از نیروگاه برق آبی «نووا کاخوفکا» معطوف شده است.
سخنگوی وزارت خارجه چین که کشورش پیشتر طرح صلح برای حل بحران اوکراین را پیشنهاد داده، در ادامه سخنانش ابراز امیدواری کرد همه طرفهای درگیر در اوکراین به راهحل سیاسی متعهد باشند و با یکدیگر برای تنشزدایی همکاری کنند.
این دیپلمات ارشد چین گفت: از همه طرفهای مرتبط با درگیریها میخواهیم از قوانین بشردوستانه بینالمللی پیروی کنند و برای حفاظت از ایمنی غیرنظامیان و تاسیسات غیرنظامی همه تلاش خود را به کار ببندند.
وزیر خارجه مجارستان با بیان اینکه ارسال حجم زیاد تسلیحات خارجی به اوکراین آتش آشوب را پس از پایان درگیری با روسیه، در سایر نقاط جهان روشن میکند، از ظهور بحرانهای جدید در "مناطق ناپایدار" ابراز نگرانی کرد.
«پیتر سیجارتو» طی سخنرانی در مجمع بینالمللی صلح بوداپست، موضع دولت خود در قبال جنگ روسیه و اوکراین را تشریح کرد و گفت که این درگیری پیامدهای گستردهتری، فراتر از مرزهای اوکراین خواهد داشت.
سیجارتو با طرح این سوال که چه تضمینی وجود دارد تا تسلیحات داده شده به اوکراین به کشورهای دیگر منتقل نشود؟، گفت: مناطق بسیاری در جهان وجود دارد که حتی بخش کوچکی از تسلیحات ارسال شده به اوکراین، میتواند منجر به ناپایداری جدی و خطرناک در آنجا شود. خشونت و ترور ممکن است در مناطقی که در حال حاضر بیثبات هستند، افزایش یابد که این میتواند به موج دیگری از مهاجرت منجر شود.
وی با تاکید بر اینکه تنها پایان دادن به درگیری ها میتواند امنیت ما را تضمین کند، اظهار داشت: مجارستان به دلیل مجاورت و داشتن مرز مشترک با اوکراین، اولین کشوری است که در معرض خطر تشدید تنشها قرار دارد.
سیجارتو ادامه داد: به همین دلیل است که ما خواستار آتشبس فوری و آغاز مذاکرات صلح هستیم، حداقل امیدواریم که صلح پایدار و بلندمدت در منطقه برقرار شود.
وزیر امور خارجه مجارستان افزود: تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه نه تنها هیچ کمکی به پایان درگیری در اوکراین نکرده بلکه به شدت به اقتصاد این اتحادیه آسیب وارد کرده است.
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه در تماس تلفنی امروز چهارشنبه با «ولودیمیر زلنسکی» همتای اوکراینی به او پیشنهاد ایجاد کمیسیون بینالمللی برای بررسی تخریب سد «کاخوفکا» در جنوب اوکراین را داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، دفتر ریاستجمهوری ترکیه بعد از گفتوگوی اردوغان با زلنسکی اعلام کرد: رئیسجمهور اردوغان گفت میتوان کمیسیونی با مشارکت کارشناسان طرفهای متخاصم، سازمان ملل و جامعه بینالمللی از جمله ترکیه برای بررسی دقیق انفجار در سد کاخوفکا تشکیل داد.
همچنین دفتر ریاستجمهوری ترکیه در بیانیهای از گفتوگوی تلفنی اردوغان با «ولادیمیر پوتین» همتای روس خود درباره حادثه رخ داده در این سد خبر داد و اعلام کرد در این تماس اردوغان بر لزوم انجام تحقیقات جامع درباره فرو ریختن سد کاخوفکا تاکید کرد.
طبق این بیانیه، اردوغان همچنین برای ارائه حمایتهای لازم به منظور پایان دادن به درگیریها بین روسیه و اوکراین اعلام آمادگی کرد.
ولادیمیر پوتین روز چهارشنبه در اولین واکنش خود به انفجار سد کاخوفکا در مناطق تحت تسلط روسیه این اتفاق را اقدامی وحشیانه از سوی نظامیان اوکراینی دانست.
کرملین در بیانیهای اعلام کرد که پوتین در تماسی تلفنی با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه گفت که اقدام به انفجار این سد از سوی نیروهای نظامی اوکراین یک اقدام وحشیانه است که منجر به یک فاجعه زیستمحیطی و انسانی در مقیاس بزرگ شده است.
فاجعه سد کاخوفکا با زیر آب رفتن ده ها روستا در اوکراین
یک منبع در خدمات اضطراری روسیه اعلام کرد پس از فرو ریختن سد نیروگاه برق-آبی «کاخوفکا» در جنوب اوکراین، حدود دو هزار و ۷۰۰ خانه زیر آب رفت.
سهشنبه سد «نووا کاخوفکا» در منطقه خرسون تخریب شد و بخشهای وسیعی از منطقه را آب فراگرفت که هزاران نفر را مجبور به ترک آنجا کرد.
منبع خدمات اضطراری به خبرگزاری «تاس» گفت: بر اساس جدیدترین آمار، سیلاب حدود دو هزار و ۷۰۰ خانه در ۱۵ شهرک در منطقه خرسون را فراگرفت. در مجموع، ۲۲ هزار نفر در آنها زندگی میکردند. تقریباً هزار و ۳۰۰ نفر خارج شدهاند.
طبق این گزارش، مقامها ۴۰ سرپناه موقت با ظرفیت پنج هزار و ۵۰۰ نفر را مستقر کردند که در حال حاضر ۳۴۵ غیرنظامی در آنها ساکن شدهاند.
پیشتر تاس از اعلام وضعیت اضطراری در بخش الحاق شده منطقه خرسون به روسیه، در پی انفجار و تخریب سد در این منطقه خبر داده بود.
به نوشته خبرگزاری دولتی تاس روسیه، سهشنبه شب ارتش اوکراین به این نیروگاه حمله کرد. گلولهباران دریچههای هیدرولیک سد را تخریب کرد که باعث خروج کنترلنشده آب شد.
طبق این گزارش، در حال حاضر ۱۴ شهرک در منطقه سیلزده قرار دارد و ممکن است در مجموع حدود ۸۰ روستا زیر آب برود. تخریب این سد باعث آسیب زیستمحیطی جدی شده و زمینهای کشاورزی در امتداد رودخانه دنیپرو با آب شسته شده و این خطر وجود دارد که کانال کریمه شمالی کمعمق شود.
در حالی روسیه اوکراین را مقصر میداند که کییف انگشت اتهام را به سمت مسکو گرفته و خواستار نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل برای بحث درباره آن و همچنین اعمال تحریمهای بیشتر علیه روسیه شده است.
این سد مهم بر روی رودخانه دنیپرو، آبراه اصلی که از جنوب شرقی اوکراین میگذرد، قرار دارد و چند منطقه مسکونی و شهر در پایین آن قرار دارد. به گفته تحلیلگران، سیلاب ناشی از این تخریب، پتانسیل ایجاد ویرانی بزرگ حوالی شهر خرسون و سایر مناطق پرجمعیت در امتداد رودخانه دنیپرو را دارد.
به نوشته رویترز، این سد یک زیرساخت حیاتی است که حدود ۱۸ کیلومتر مکعب آب در مخزن کاخوفکا تقریباً برابر دریاچه نمک بزرگ در ایالت یوتا آمریکا را در خود جای داده است. این سد آب بسیاری از بخشهای جنوبی اوکراین و شبهجزیره کریمه که در سال ۲۰۱۴ به خاک روسیه الحاق شد را تامین میکند.
این سد همچنین آب نیروگاه هستهای زاپروژیا را تامین میکند که در بخش بالای آن قرار دارد و تحت کنترل روسیه است.
آغاز ضد حمله اوکراین علیه روسیه
یکی از مقامهای ناتو و یک مقام اطلاعات نظامی ارشد اروپا روز گذشته (سهشنبه) به شبکه آمریکایی «سی ان ان» گفت که مقامهای آمریکایی و غربی نشانههایی از آغاز ضدحمله اوکراین علیه روسیه مشاهده کردهاند.
این مقامهای ناتو و اروپایی گفتهاند در حالیکه ارتش اوکراین در جستجوی نقاط ضعف خطوط دفاعی ارتش روسیه است، نبردهای میان ارتش اوکراین و روسیه در 48 ساعت گذته در شرق اوکراین بیش از پیش تشدید یافته است.
بحث ضدحمله اوکراین علیه نیروهای روسیه مدتهاست که توسط اوکراین و متحدان غربی این کشور مطرح میشود و اخیراً نیز کییف حملات گستردهای را علیه مواضع روسیه در دونتسک انجام داد که دفع شد.
بنا بر گفته این مقامهای غربی، در حالیکه حملات اولیه تحت عنوان حملات «شکلدهی» برای دستکم دو هفته است که در جریان است، اما نیروهای اوکراینی در چند روز گذته، در حال محکزنی مواضع روسیه از طریق حملات توپخانهای و حملات زمینی هستند تا مناطق آسیب پذیری که قادر به نفوذ به آن هستند را شناسایی کنند.
در بحبوحه گمانهزنیها در خصوص آغاز عملیات نظامی اوکراین علیه روسیه، وزارت دفاع روسیه بامداد دوشنبه اعلام کرد نیروهای ارتش اوکراین عملیات گستردهای را آغاز کردهاند. با وجود این، طبق اعلام وزارت دفاع روسیه،س نیروهای اوکراینی موفق به شکستن پدافند روسیه در مناطق جنوبی نشدهاند.
جلسه شورای امنیت در رابطه با تخریب سد کاخوفکا برگزار شد
شورای امنیت سازمان ملل متشکل از ۱۵ عضو این سازمان روز سهشنبه به وقت محلی به درخواست روسیه و اوکراین پس از تخریب سد کاخوفکا بر روی رودخانه دنیپر تشکیل جلسه داد.
در سازمان ملل متحد، اوکراین و روسیه یکدیگر را متهم به انفجار سد کاخوفکا کردند.
در همین رابطه، ایالات متحده روز سهشنبه اعلام کرد که مطمئن نیست چه کسی مقصر انفجار سد در اوکراین است، اما منطقی نیست که اوکراین این کار را با مردم و قلمرو خود انجام دهد.
معاون سفیر ایالات متحده در سازمان ملل: امیدواریم در روزهای آینده اطلاعات بیشتری درباره این موضوع به دست بیاوریم
رابرت وود معاون سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، در پاسخ به این پرسش که آیا ایالات متحده میداند چه کسی مسئول است، به خبرنگاران گفت: ما اصلاً مطمئن نیستیم، امیدواریم در روزهای آینده اطلاعات بیشتری درباره این موضوع به دست بیاوریم.
وود افزود: اما چرا اوکراین باید این کار را با قلمرو و مردم خود انجام دهد، سرزمین را در سیل غرق کند و دهها هزار نفر را مجبور به ترک خانههایشان کند؟، این منطقی نیست.
دبیرکل سازمان ملل متحد: تخریب سد کاخوفکا هزینه وحشتناک جنگ بر مردم را به نمایش گذاشت
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد هم پیشتر روز سهشنبه گفت: سازمان ملل هیچ اطلاعات مستقلی در مورد چگونگی انفجار این سد ندارد، اما آن را یکی دیگر از پیامدهای ویرانگر حمله روسیه به اوکراین توصیف کرد.
بسیاری از اعضای شورای امنیت نیز در نشست روز سهشنبه تاکید کردند که اگر روسیه در فوریه سال گذشته به همسایه خود اوکراین حمله نمیکرد، این بحران رخ نمیداد.
نماینده روسیه در شورای امنیت: دولت کییف با تخریب سد کاخوفکا مرتکب جنایت شد
واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل، بدون اینکه مدرکی ارائه کند، اوکراین را به تخریب سد کاخوفکا در راستای تلاش برای ایجاد فرصتهای مطلوب برای سازماندهی مجدد واحدهای نظامی خود برای ادامه ضد حمله خود متهم کرد.
نبنزیا به اعضای شورای امنیت گفت: خرابکاری عمدی که کییف علیه تأسیسات زیرساختی حیاتی انجام میدهد بسیار خطرناک است و اساساً میتواند به عنوان جنایت جنگی یا اقدام تروریستی طبقهبندی شود.
نماینده اوکراین در شورای امنیت: این اقدام روسیه با هدف ایجاد تلفات غیرنظامی و تخریب هرچه بیشتر است
سرگئی کیسلیسا سفیر اوکراین در سازمان ملل نیز متقابلا بدون اینکه مدرکی ارائه کند، روسیه را به اقدام تروریستی علیه زیرساختهای حیاتی اوکراین متهم کرد و گفت: این اقدام با هدف ایجاد تلفات غیرنظامی و تخریب هرچه بیشتر است.
کیسلیسا افزود: از نظر فیزیکی غیرممکن است که بتوان سد کاخوفکا را به نحوی از بیرون با انجام گلولهباران منفجر کرد، این سد توسط مواد منفجرهای که نیروهای روسیه در آن کار گذاشته و منفجر کردند، تخریب شده است.
مسئول کمک های بشردوستانه و امدادرسانی سازمان ملل: عظمت این فاجعه در روزهای آینده به طور کامل درک خواهد شد
مارتین گریفیث مسئول کمکهای بشردوستانه و امدادرسانی سازمان ملل، به اعضای شورای امنیت گفت: عظمت این فاجعه تنها در روزهای آینده به طور کامل درک خواهد شد.
وی افزود: اما از قبل واضح است که انفجار این سد، عواقب شدید و گستردهای بر هزاران نفر در جنوب اوکراین در هر دو طرف خط مقدم نبرد از طریق از دست دادن خانه، غذا، آب سالم و معیشت خواهد گذاشت.